Konstresa 5 maj 2023


Vi fick stiga upp med tuppen för att hinna till avfärden från Alingsås station kl. 06:30 med Vårgårda Buss och vår trevlige busschaufför Bengt Samuelsson. Vi var 38 damer och två män.

Vårt första stopp gjordes i Tanum för kaffe och fralla. Därefter for vi vidare till Munchmuseet som invigdes den 22 oktober 2021. Det är ett fantastiskt museum med tretton våningar och fin utsikt över opera, slott och Holmenkollen. Där vandrade vi omkring på egen hand och njöt av alla Munchs tavlor.

Efter en härlig lunch med fisk, musslor och räkor tog bussen oss till Nationalmuseet som är Norges största museum för konst och arkitektur. Där fick vi bland annat se museets dyrgrip, en bit av ”Baldisholtapeten”, vävd av lin och ull i gobelinteknik. Tapeten är  funnen i Baldishols kyrka i Norge och är vävd någon gång mellan år 1110 och 1190. Ett konstverk av en helt annan typ och från en helt annan epok är ”Maman”, en nästan tio meter hög, spindelliknande skulptur i brons, rostfritt stål och marmor av Louise Bourgeois. Men, den är en hyllning till hennes mamma som också var väverska!

En extra utställning av Thorvald Hellesen hanns också med. Han var en kubistisk pionjär, som hade sin första och sista utställning 1919 i Norge. Han fick hård kritik och ställde aldrig ut mer i sitt hemland. Nu, 85 år efter hans bortgång, visas runt 70 verk av honom på Nasjonalmuseum.

Text och foto: Barbro Wedell

,