Rapport från konstresan 5 oktober 2023


Vi lyckades pricka in en otroligt vacker höstdag för vår resa till utställningen Den underbara färgen på Göteborgs konstmuseum. Där fick vi en guidad tur genom utställningen om göteborgskolorismen i nytt ljus.

Självporträtt — Åke Göransson

Under 20-talet gick ett antal duktiga elever på Valands konstskola under ledning av Tor Bjurström, som varit elev hos Matisse i Paris. Därifrån förde han med sig nya internationella influenser som kom att påverka undervisningen. Han uppmuntrade sina elever till individualism och inspirerade dem att hitta sitt eget uttryck. Ivan Ivarsson, Ragnar Sandberg, Inge Schiöler, Åke Göransson och Nils Nilsson m fl. var en grupp unga begåvade elever som hängav sig åt färgen som ett gemensamt uttryck i sin konst.

Sommaräng — Inge Schiöler

Denna grupp konstnärer blev senare kända som ”göteborgskoloristerna”, västsvenska färglyriker som hämtade sina motiv från skärgårdslivet och stadsmiljöer med hus, flanörer och spårvagnar.

Badande flicka — Ivan Ivarson
På verandan — Nils Nilsson
Den blå bussen — Ragnar Sandberg

I år fyller Göteborgs konstmuseum 100 år. En annan institution som fyller 100 år är Göteborgs botaniska trädgård dit vi sedan styrde kosan för en delikat lunch på Botaniska paviljongen. Göran Jungersten berättade om nya växthus och planer för att kunna fortsätta arbeta med biologisk mångfald samt om Botaniska trädgården i sin helhet.

Göran Jungersten berättar om Botaniska trädgården

Därefter gick färden hemåt med många härliga intryck.

Text och bild Ulla Ferro

,