Konstcaféet 10 februari – referat

B-Herlow-Svensson_Verk

Berit Hindgård gav oss en personlig skildring av sin bror Bertil Herlow-Svenssons konstnärskap. Han föddes i Våxtorp i södra Halland1929.

Redan som 14-åring började han sin bana som snickarlärling, vilket kom bra till pass när han senare som sjöman även utöver sina sjömanssysslor kunde utföra inredningssnickerier på lyxyachter. Efter att ha sett världen utbildade hans sig till slöjdlärare. En kort tid ägnade han sig även åt måleri men sitt genombrott fick han med ett tredimensionellt väggobjekt av tunna metalltrådar i utställningen Multikonst 1967. Han arbetade matematiskt med tunna aluminiumrör utspända mellan ståltrådar, vilket gav en transparant böljande konstruktion.

1975 vann han en tävling med skulpturen Arkitekta Skulpturum som är uppförd i Fisksätra. Detta monumentalverk är 8 m högt och består av raka aluminiumrör i en böljande invecklad geometrisk form. Han har även utfört skulpturer i form av sfärer och cirklar.

Bertil Herlow-Svensson har haft utställningar på gallerier, museer, konsthallar och hans skulpturer finns representerade på offentliga platser och institutioner runt om i landet.

I mitten av 1970-talet köpte han Börringe stationshus utanför Svedala som han inredde till bostad, verkstad och smedja. Därifrån fick vi höra många roliga anekdoter från hans konstnärsliv.

Dagens vinnare i konstlotteriet. Berit Wingård vann keramik av Mirjam Brimse

Ulla Ferro

,