Referat från Konstcafé 12 april

Akrylmålning av Maria Lager

Maria Lager visade bilder och berättade under titeln ”Fyra generationer” om en utställning som kunde ses på Galleri konst i Karlstad i år. Maria kommer från en familj med idel konstnärer.

Hennes mormor Gerd Göran, 105 år, bor i Värmland och utbildade sig under 40-talet på Konstfack till textilkonstnär men har målat akvarell och olja. Lars Lerin letade fram hennes tidiga akvareller och gjorde en fin utställning på Sandgrund. Gerd Göran är fortfarande verksam, hon målar inte längre men kreativiteten finns kvar, hon väver och virkar.

Marias mor, Malin Lager utbildade sig på HDK i Göteborg och ägnar sig åt måleri och textil och bor numera i Kalifornien. Malin bygger sina motiv med hjälp av symaskin utan pressarfot med lager av olikfärgade trådar och tygbitar, ett arbete som är mycket tidskrävande.

Maria är utbildad på KV konstskola i Göteborg, bor här i Alingsås och har en studio på Galleri Klockan där ljuset vackert faller in. Där målar hon sina lyriska bilder, motiven är ofta natur, hus och människor inhöljda i ett sagolikt skimrande ljus. Maria berättade om sina fantastiska målarresor med sin mormor Gerd runt om i Sverige.

Dottern Klara Lager Sandberg studerar på Konstakademin i Trondheim. För henne är det första utställningen utanför skolan och hon befinner sig i ett utforskande skede av sitt konstnärskap. De bär alla på det konstnärliga arvet men sättet och tekniken att uttrycka sig varierar.

Naemi Alfjord, lyckliga vinnare av Maria Lagers konstverk.

,